Wybór menu weselnego jest jednym z trudniejszych etapów organizacyjnych planowania ślubu. Musisz upewnić się, że jedzenie jest pyszne, urozmaicone i można je prawidłowo spożywać. Jak zaplanować menu weselne, aby osiągnąć te cele?
Cennik menu a ilość nakryć
Pierwszym krokiem, jaki należy podjąć, jest ustalenie, ile osób zostanie przyjętych na weselu. Ponadto członkowie zespołu, którzy również biorą udział w posiłku są wliczani. Całkowita liczba tych osób będzie podstawą do obliczenia kosztu menu, ponieważ cena jest zwykle obliczana na osobę.
Menu weselne – gdzie zamówić?
Wiele sal weselnych świadczy również usługi cateringowe weselne. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z usług gastronomicznych w sali weselnej lub jeśli lokal nie zapewnia takich usług, możesz wynająć firmę cateringową, która będzie świadczyć usługi związane z wydarzeniem. Co wziąć pod uwagę przy wyborze takiej firmy?
- Szukaj porady od znajomych i rodziny i sugestie dla osób, które często uczęszczają na wesela
- Zastanów się, czy miałeś okazję uczestniczyć w imprezie z wyśmienitym jedzeniem. Jeśli tak, spróbuj skontaktować się z firmą, która je przygotowała
- Zobacz referencje dla firmy cateringowej, którą rozważasz
- Poproś o rezerwację posiłków w terminie waszego wesela.
Po zebraniu powyższych informacji nadszedł czas, aby wybrać firmę do powierzenia usługi gastronomicznej. Wcześniej zorganizuj spotkanie z 2-3 firmami, które zrobią na Tobie największe wrażenie. Podczas spotkania ustal następujące pytania które będą dla ciebie ważne w tym wyborze.
Ilość jedzenia na stole
Ilość jedzenia na weselu zależy nie tylko od liczby gości, ale także od czasu trwania uroczystości. Na weselu planuje się 4-5 ciepłych posiłków, a plan ślubu ustala się na 12 godzin. Wystarczy, jeśli planujesz przyjęcie na około 6 godzin – 2 ciepłe dania. Na danie główne, obiad, jedna osoba liczy talerz zupy, dwie porcje mięsa i około 200 gramów dodatków. Pamiętaj, że nie można przegapić jedzenia na weselu. Każdy powinien móc spróbować wszystkiego, co jest na stole. Możesz włożyć nadmiar jedzenia do specjalnych pojemników, a następnie zabrać go do domu lub dać sąsiadom i przyjaciołom, którzy nie biorą udziału w weselu.
Dodaj swój komentarz